Zamieszczone przez dobrygrzeswawa
jak często używacie klimy?
Zwiń
X
-
jak często używacie klimy?
Od momentu zakupu zastanawiam się czy zakładac klimę :roll:
Autko jeszcze młode bo z 2006r. i zamierzam jeszcze trochę nim pojeździc.
Roczne robię około 30 tys km dojazdy z odległości 30km, do W-wy w korkach zdarza się stac, ale raczej rzadko. W drodze do pracy wiadomo godziny poranne klima raczej off, ale w powrotnej już by się przydała. Na dłuższe trasy w upalne dni na pewno też.
Moje pytanie do użytkowników: jak często używacie klimy?
-
-
Ja mam Climatronika włączonego non stop na Auto. Przestawiam jedynie zimą by dać nawiew na szybę.Jest:
O2 FL RS, 2009 2.0 TDI CR, 190KM, 410Nm by SoftCar
Była:
O1 Tour 2006, 1.6 BFQ + LPG BRC Seq24
O1 1998, 1.6 AEE + LPG
Komentarz
-
-
RSS_OCP Member
- 2004
- 2333
- Superb III (3V3)
- ASV 1.9 TDI VP 110 KM
- CDAA 1.8 TSI 160 KM
- CHHB 2.0 TSI RS 220 KM
Re: jak często używacie klimy?
Zamieszczone przez pedroOd momentu zakupu zastanawiam się czy zakładac klimę :roll:
Autko jeszcze młode bo z 2006r. i zamierzam jeszcze trochę nim pojeździc.
Roczne robię około 30 tys km dojazdy z odległości 30km, do W-wy w korkach zdarza się stac, ale raczej rzadko. W drodze do pracy wiadomo godziny poranne klima raczej off, ale w powrotnej już by się przydała. Na dłuższe trasy w upalne dni na pewno też.
Moje pytanie do użytkowników: jak często używacie klimy?
Komentarz
-
Ja w zimie nie używam wcale. W okresie letnim prawie zawsze podczas weekendowych wyjazdów z rodziną. W tygodniu latem bardzo rzadko, bo jadąc rano do pracy i wracajac popołudniu do domu temperatura zewnętrzna jest z reguły na tyle komfortowa, że wystarczy mi otwarcie/uchylenie okien. Ale kiedy muszę ruszyć gdzieś w ciagu dnia, włączam AC. Tak czy inaczej klima jest dla mnie wyposażeniem obowiązkowym...
Ja na Twoim miejscu zainwestowałbym w ten luksus. Masz młode auto, które za kilka lat będziesz chciał sprzedać w dobrej cenie. Ale brak AC będzie wtedy ogromną przeszkodą...
Komentarz
-
-
Osobiście do tej pory nie miałem auta z klimą, ale wystarczyło, że raz przejechałem się ze swoim szefem latem na szkolenie... po powrocie pierwszą decyzją była wymiana auta na takie z klimą. Bezwarunkowo.
Zamieszczone przez Agamek12za kilka lat będziesz chciał sprzedać w dobrej cenie. Ale brak AC będzie wtedy ogromną przeszkodą...
Dlatego ja postanowiłem zainwestować w klimatronika. I nie żałuję ani jednej złotówki
Komentarz
-
-
Klimatyzacja jest (jak dla mnie) obowiązkowym wyposażeniem auta. Auto bez klimy to mikrofalówka latem, rosiejące szyby w deszczowe (nie tylko) dni.
Fakt, że trzeba o nią dbać i używać z głową ale na pewno warto mieć.
Ciężko mi wyobrazić sobie podróż z dziećmi przy 30 st upale bez klimatyzacji.
Tak nawiasem, to o klimie trzeba myśleć przed zakupem auta. Potem to średnio opłacalny biznes. Chyba ze jakaś używka założona w niedrogim poleconym warsztacie.
Pozdrawiam.
AndrzejSprzedam dom: http://www.paulinaguzek.pl/dom/
---
A to moja skodzinka:
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?p=1470014
Komentarz
-
-
samochodami z AC jeżdżę od 2002 i praktycznie od maja do konca września jest
włączana non stop , zimą wiadomo niepotrzebna, ale jesienią super odparowuje
przednią szybę. Moim zdaniem jeśli masz możliwość dołożenia to nie zastanawiaj
sie ani minuty.
Tylko dowiedz sie czy warsztat ma w AC doświadczenie słyszałem ze nie jest
łatwo założyć klime do auta które jej nie miało. Może lepiej sprzedać fure i kupić
inną z fabryczną AC.
Komentarz
-
-
Ja będę w mniejszości. Mi klima przydaje się może 15 - 20 razy w roku. Włączam ją co dwa trzy tygodnie ale dla podtrzymania działania.
Jedyny argument który do mnie przemawia to to, że łatwiej będzie sprzedać auto z klimą (sądząc po tych wypowiedziach to już na 100%)
Mi klima jest raczej mało potrzebna mimo, że mam czarne auto. Autko kupiłem nowe z pakietem więc wyszło tanio ale jak masz dokładać klimę za 4-5 tyś to ja bym się zastanowił.Skoda Octavia Tour MORE 1.6 TWIN POWER
Yamaha FZ6 s2 Fazer ABS
Komentarz
-
-
Ja też uważam że klima powinna być obowiązkowym wyposażeniem samochodu w lecie przyjemny chłodek w deszczowe dni pomaga odparować szybki ja mam manuala i klimy nie używam tylko w zimie .Zamieszczone przez mlacMi klima jest raczej mało potrzebna mimo, że mam czarne
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Agamek12Ja na Twoim miejscu zainwestowałbym w ten luksus. Masz młode autoZamieszczone przez Viniuogromne trudności ze sprzedażą Szkodnika właśnie ze względu na brak klimatyzacjiZamieszczone przez guzolotAuto bez klimy to mikrofalówka latem, rosiejące szyby w deszczoweZamieszczone przez mlacmam czarne auto
Głównie przemawia wiek i stan auta, jestem zadowolony z zakupu tylko do pełni szczęścia brakuje mi właśnie klimy/:
Na dzień dzisiejszy koszt używanej ori z montażem, rok gwarancji to 3 300zł
[ Dodano: Pią 19 Mar, 10 10:22 ]
Zamieszczone przez trytonWcześniem miałem czarne auto bez klimy poprostu horror
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez pedroZamieszczone przez Agamek12Ja na Twoim miejscu zainwestowałbym w ten luksus. Masz młode autoZamieszczone przez Viniuogromne trudności ze sprzedażą Szkodnika właśnie ze względu na brak klimatyzacjiZamieszczone przez guzolotAuto bez klimy to mikrofalówka latem, rosiejące szyby w deszczoweZamieszczone przez mlacmam czarne auto
Głównie przemawia wiek i stan auta, jestem zadowolony z zakupu tylko do pełni szczęścia brakuje mi właśnie klimy/:
Na dzień dzisiejszy koszt używanej ori z montażem, rok gwarancji to 3 300zł
[ Dodano: Pią 19 Mar, 10 10:22 ]
Zamieszczone przez trytonWcześniem miałem czarne auto bez klimy poprostu horror
cena nie jest wygórowana więc bierz i ciesz się z chłodu w gorące lato
tylko uważaj na montaż
Komentarz
-
-
Ja używam jak tylko wygląda słonko i nagrzewa się w aucie, więc nawet zdarza się w marcu i do później jesieni. W zimie za każdym razem, kiedy temperatura jest wyższa i klimatyzacja w ogóle się włącza, żeby utrzymać ją w dobrej kondycji.
W deszczowe/mgliste noce klimatyzacją odparowuję sobie szyby.
Zakładaj!
Komentarz
-
-
tylko uważaj na montaż
na złożenie deski, na to czy zegary i wszystkie przyciski świecą, czy nic nie skrzypi nie piszczy... to wiem. Na co jeszcze?
Wszystkie, albo wszystkie elementy będą z odzysku. Jak myślicie może poprosić o nowy kompresor? Z rozmowy dowiedziałem się, że umawiają na dany termin z kilku dniowym wyprzedzeniem potrzebnym na zgromadzenie elementów do danego modelu.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez pedrotylko uważaj na montaż
na złożenie deski, na to czy zegary i wszystkie przyciski świecą, czy nic nie skrzypi nie piszczy... to wiem. Na co jeszcze?
Wszystkie, albo wszystkie elementy będą z odzysku. Jak myślicie może poprosić o nowy kompresor? Z rozmowy dowiedziałem się, że umawiają na dany termin z kilku dniowym wyprzedzeniem potrzebnym na zgromadzenie elementów do danego modelu.
Nie jest łatwo włożyć wszystkie te przewody wysokiego ciśnienia do gotowego
samochodu , zagięcie chociaż w jednym miejscu spowoduje
że ciśnienie nie będzie prawidłowe a tym samym chłodzenie będzie słabe.
Komentarz
-
Komentarz